Bouwgids

nuttige info en gerelateerde links over bouwen & verbouwen

Plat dak zelfbouw

Bouwen is duur, dat wist je al. Maar wist je ook dat je door het zelf plaatsen meer dan 50% kan besparen op de kostprijs van je platte dak? Leveranciers zoals Zelfbouwdak leveren een kant-en-klaar zelfbouwpakket met handleiding en assistentie.
lees meer

Premies voor de bouw

Op gemeentelijk, provinciaal en gewestelijk niveau bestaan er verschillende premies voor het bouwen of verbouwen van je woning. Goed informeren is de boodschap, belangrijk is het het tijdstip van aanvraag. lees meer

Btw verlaging voor 2009

Nieuwe btw-regels voor de bouw

De tijdelijke verlaging van het BTW tarief voor stimulering van de bouwsector werd op 12/02/2009 gepubliceerd in het Staatsblad. De btw-verlaging voor de bouw in 2009 was een van de maatregelen van het relanceplan van de vorige regering onder Yves Leterme.

De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:


1. Btw-verlaging voor nieuwbouw van 21% naar 6% op een schijf van maximaal 50.000 euro

Het 6% tarief zal toegepast worden op een schijf van 50.000 euro, ongeacht dit de eerste schijf is of niet. Ook reeds bestaande projecten, waarvan het moment van opeisbaarheid van btw zich in 2009 bevindt, kunnen nog genieten van het voordeel. Dus ook wie reeds in 2008 gestart was, komt nog in aanmerking voor de maatregel, althans voor de bedragen die in 2009 gefactureerd worden.

De maatregel is uitsluitend van toepassing voor werken die gefactureerd worden tussen 1 januari tot en met 31 december 2009, voor een nieuwbouwwoning die nog niet in gebruik is genomen en die voor de eigenaar gedurende ten minste vijf jaar zijn vaste gezinswoning zal worden.

De klant-bouwheer dient bij een btw-kantoor een document af te geven waarin hij verklaart dat het gebouw dat hij laat oprichten bestemd is om uitsluitend of hoofdzakelijk als vaste privé-woning te gebruiken. De btw-administratie zal op deze verklaring een referentienummer aanbrengen. De bouwheer moet deze verklaring overhandigen aan de aannemer.


2. Uitbreiding tot het volledige grondgebied van de maatregel waarbij de btw wordt verlaagd van 21% naar 6% bij vernieuwbouw na sloopwerken in 2009

Wie een bestaande woning afbreekt en heropbouwt, zal dit kunnen doen aan 6% in plaats van 21%, en dit voor het volledige bedrag.

Deze maatregel is een uitbreiding van de bestaande regelgeving, inclusief de huidige voorwaarden en beperkingen, die onverkort over het ganse grondgebied zullen toegepast worden van 1 januari tot en met 31 december 2009.

Het moet gaan om een gebouw daat na de uitvoering der werken, hetzij uitsluitend, hetzij hoofdzakelijk als privé-woning zal worden gebruikt. De werken moeten worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer. Bijkomende voorwaarde is dat het verlaagde btw-tarief slechts zal toegestaan worden voor vernieuwbouw, waarbij de sloopwerken in 2009 gebeuren.

Ook hier dient de bouwheer een verklaring in te dienen bij de btw-administratie, dat het gebouw dat hij laat afbreken en heroprichten, bedoeld is om te gebruiken als privé-woning. Een kopie van deze verklaring moet samen met een afschrift van de bouwvergunning inzake afbraak en heropbouw, worden bezorgd aan de aannemer.


3. Verlaging van de btw van 12% naar 6% voor de publieke sociale woningbouw in 2009

Het gaat hier over de bestaande regeling waarbij het verlaagd btw-tarief van 12% toegepast wordt voor sociale woningen (nieuwbouw en verbouwing) voor o.a. de provincies, gemeenten en OCMW’s, maar ook voor bepaalde woningcomplexen uitgebaat door erkende publieke of private personen (rusthuizen, internaten, psychiatrische instellingen, …). Het is voor deze sociale woningen en woningcomplexen dat het tarief verlaagd wordt naar 6% btw.


 

different paths

college campus lawn

wires in front of sky

aerial perspective

clouds

clouds over the highway

The Poultney Inn

apartment for rent

/*=== Code Google Analytics ===*/