Bouwgids

nuttige info en gerelateerde links over bouwen & verbouwen

Plat dak zelfbouw

Bouwen is duur, dat wist je al. Maar wist je ook dat je door het zelf plaatsen meer dan 50% kan besparen op de kostprijs van je platte dak? Leveranciers zoals Zelfbouwdak leveren een kant-en-klaar zelfbouwpakket met handleiding en assistentie.
lees meer

Premies voor de bouw

Op gemeentelijk, provinciaal en gewestelijk niveau bestaan er verschillende premies voor het bouwen of verbouwen van je woning. Goed informeren is de boodschap, belangrijk is het het tijdstip van aanvraag. lees meer

Btw-verlaging is een flop

De tijdelijke maatregelen in verband met btw-verlaging die de bouwsector zouden moeten stimuleren, hebben geen enkel effect op de economische toestand van dit land. De zopas gepubliceerde btw-verlaging voor nieuwbouw (Staatsblad van 17/02/2009) moet kandidaat-bouwers overtuigen om nu te bouwen, maar wie vandaag beslist om te bouwen en hierbij rekent op een btw-tarief van 6% in 2009, komt ruim te laat.

Bouwen is een proces dat tijd vraagt, veel tijd. Niemand kan binnen het jaar én een bouwgrond kopen, naar de architect gaan, een bouwvergunning verkrijgen, aannemers contracteren en zijn woning bouwen.

Wie bijvoorbeeld vandaag een bouwaanvraag indient in de gemeente Heist-op-den-Berg, moet rekenen op een wachttijd van 8 maanden (!!!) vooraleer zijn bouwvergunning wordt afgeleverd, dus tegen eind oktober 2009. Wie in oktober nog op zoek moet naar een aannemer voor 2009, is eraan voor de moeite.

Spijtig genoeg zullen alleen bouwers die reeds vóór het begin van de economische crisis concrete bouwplannen hadden, toevalligerwijs kunnen genieten van de btw-verlaging, die in feite niet voor hun bedoeld was. Let op, ook voor deze mensen komt de extra korting op de zware bouwfactuur goed van pas, maar zonder deze btw-verlaging hadden zij hun bouwplannen evengoed doorgezet.

De tijdelijke btw-verlaging voor de bouw zal noch de bouwsector, noch de economische situatie van dit land ten goede komen, integendeel. Het met grote trom aangekondigde relanceplan van de regering zal het gat in de schatkist alleen nog dieper maken. En wie zal hier uiteindelijk voor opdraaien? Inderdaad, de brave belastingbetaler. Proficiat, Heren Politici!


 

different paths

college campus lawn

wires in front of sky

aerial perspective

clouds

clouds over the highway

The Poultney Inn

apartment for rent

/*=== Code Google Analytics ===*/